Het reisbureau van de toekomst: een paar overwegingen

Echt waar: als je het artikel “Zo ziet het reisbureau van de toekomst eruit” nog niet gelezen hebt, moet je het nu doen. En als je medewerkers het nog niet gelezen hebben: nu forwarden. Het is de visie van een 29 jarige design specialist van buiten de sector. Maar met referentieklanten in hospitality én in retail. Ik voeg er graag enkele, bewust provocerende, bedenkingen bij. Van iemand binnen de sector die … iets ouder is.

Toegegeven, dat is soms het enige nadeel van een snel, veel producerend online medium te zijn: steengoede artikels hebben de levensduur van één week. Vandaar dat ik graag op de bijdrage van Simone Pullens van Creneau International terugkom. Artikel gelezen ondertussen? Goed, dan kunnen we hierover even doorbomen.

Het advies mag dan al super zijn, de vraag is steeds: hoe begin je hier aan? Hoe begin je vandaag, in jouw kantoor, met jouw medewerkers, met jouw klanten, aan Het Reisbureau Van De Toekomst? Ik combineer graag de visie van een 29-jarige vrouwelijke design specialist met die van een 52-jarige mannelijke reissector dinosaurus (het “dino” label komt van Koen Van Den Bosch van Thomas Cook. Nog bedankt, Koen!)

De situatie: vandaag, begin november, vlak na de herfstvakantie, zijn heel wat zomerproducten boekbaar. De brochures van Jetair zijn zelfs geleverd, op een ongezien vroeg tijdstip. Ondertussen is er nog een zeer groot deel van de winterboekingen binnen te halen. Jijzelf en je medewerkers zouden zeer graag zichzelf “experience experts” noemen of “lifestyle architects”, werkend vanuit een trendy “ontmoetingsplaats”. Maar de realiteit is anders.

Wel, er is zoals steeds in het leven slechts één moment om te beginnen aan iets nieuws. Niet volgend boekjaar, niet volgend budgetjaar, niet op één januari. Het enige moment is: nu. Dadelijk. Vijf tips om vanaf je vandaag  te onderscheiden van de concurrenten.

Tip 1: Gooi die brochures buiten!

Even wachten met die kwade mails en telefoons, beste touroperators. Brochures blijven een belangrijk instrument, voor een groot deel van het huidige cliënteel. Dat betekent niet, dat ze alle muren én de volledige etalage in je reisbureau in beslag moeten nemen. Immers, door een “brochurebibliotheek” te zijn, maak je niet bepaald een swingend statement. Jij weet als geen ander welke 20% van de leveranciers 80% van je verkoop genereren. Het kan geen kwaad om die brochures “on display” te hebben. De andere diep je toch op tijdens het verkoopgesprek? Of niet. Dat hangt af van … de klant. Brochures keurig weg? Werk dan aan Tip 4.

Tip 2: Val je klanten niet lastig met “de nieuwe brochures zijn er”!

Ook de vaste gewoonte om je hele klantenbestand een mail te sturen met deze boodschap? Volledig begrijpelijk. Dat hebben we immers decennia lang gedaan. Want gedurende decennia waren de brochures de enige manier om de verschillende producten te showcasen. Vandaag zijn er echter tientallen andere manieren om de aandacht van de klanten te krijgen. Dan moeten we die tientallen manieren ook gebruiken, en niet terugvallen op een kreet uit de vorige eeuw. Net zo’n mailing verstuurd? Geen probleem. Je kan nog steeds de andere tips in praktijk brengen.

Tip 3: Word wereldberoemd in je regio!

Jij hebt een uitzonderlijk leven. Je verkoopt vakantie, en je bezoekt voor je werk de mooiste plekken ter wereld. Je hebt al meer gevlogen en in hotels verbleven dan de meeste van je klanten. Je kent de airline sector door en door, je weet dat een autocar vandaag een zeer comfortabel vervoermiddel is, je weet wie de specialisten zijn op Costa Rica, India en je hebt al verschillende cruise schepen van onder tot boven geïnspecteerd. Want: dat is je job. De beste job ter wereld. Wel, communiceer dit aan iedereen. Gebruik je website, je Facebook pagina, je nieuwsbrief niet om een eindeloze reeks producten te pushen. Maak de klant geïnteresseerd in het belangrijkste product in je reisbureau: jezelf.

Tip 4: Maak van je kantoor een café!

Kijk rond in je eigen reisbureau. Wat zie je? Wat voel je? Is dit een werkplek of een gastvrije, klantvriendelijke ruimte? Als je antwoord het tweede is … doe er dan wat aan. Herschik de meubels, zorg voor minstens één “gastentafel”, en zorg ervoor dat de koffie vers, geurend en sterk is. Maak zo, met een zero investering, van je kantoor een reiscafé. Bier? Dat moet je zelf weten.

Tip 5: Werk niet. Entertain!

Niets is erger dan een winkel binnenkomen waar de verkoper overduidelijk bezig is met “iets af te werken”. Ik weet het: administratie is deel van de job, en dat moet ook gebeuren. Fair enough. Eén gouden regel echter: van zodra een klant de deur openduwt, laat je alles vallen. Op een overduidelijke manier. Vanaf dat moment moet voor de klant 100% duidelijk zijn: hier heeft men enkel oog voor mij en voor mijn wensen en noden. Deze persoon, in dit reisbureau, is er alleen voor mij, Koning Klant. Here I am, entertain me!

 

7/11/2012 - door Travel360°