Nederland Kiest voor…

Belgische Lock Down

De Nederlandse Minister president Mark Rutte heeft gisterenavond een keiharde lock down aangekondigd, “effective immediately”. Samengevat: het land gaat dicht, op een aantal uitzonderingen zoals “niet essentiële winkels” na, en dit tot 19 januari. Hiermee wordt de zelf verklaarde “intelligente aanpak” door de Nederlandse regering verlaten, en wordt gekozen voor de tactiek van de Zware Dreun. De nu afgekondigde lock down is strenger dan de Belgische in het voorjaar.

 De Zwaarste Dreun is voor de Reisbranche

Opvallend is, dat de enige sector waarvan men blijkbaar nu al zeker is dat de lock down langer moet duren, de reisbranche is: het negatief reisadvies, dat gold tot half januari, wordt nu meteen verlengd tot half maart. Dat betekent dat de Nederlandse reisbranche een volledig jaar vrijwel volkomen stil wordt gelegd.

De reisbranche reageert bij monde van ANVR topman Frank Oostdam begripvol over de “Zware Dreun” maatregelen, maar vindt dat “de uitbreiding van vijf naar dertien weken, op dit moment disproportioneel is”.

Sommige Gevechten Kan Je Niet Winnen

Opvallend is de beheerste, begrijpende reactive van Oostdam. Logisch ook, want sommige gevechten kan je nu, op dit moment niet winnen. Als een heel land iets meer dan een maand lang op slot gaat, dan kan je als sector niet blijven eisen dat men in diezelfde periode moet kunnen blijven reizen. Op een gegeven moment krijg je de publieke opinie tegen, en dat kan een sector als de onze zich niet veroorloven. Kort door de bocht gesteld: Big Pharma en de olie-industrie leven niet bij de gratie van de “sympathy vote”, wij wel. Zelfs Rynair begint dat te beseffen. Beelden van een druk Schiphol gaven de regeing volop troeven om een harde beslissing te kunnen nemen.

De ervaren Frank Oostdam heeft dadelijk begrepen, dat het er nu niet om gaat om moord en brand te schreeuwen tegen deze beslissing: alle energie moet, net zoals in België, gaan naar sector ondersteunende maatregelen. Steun binnenhalen is op dit moment de prioriteit van elke vakvereniging binnen Europa. De recente beslissing om et negatief reisadvies in Nederland te verlengen komt zwaar aan - maar je kan op dit moment wel rond de tafel zitten en een maximum aan geld binnenhalen. 

Toch is het wel heel zuur om nu al te moeten vernemen dat naast kerstmis, ook de voorjaarsvakantie – hier in België Krokus genoemd- voor de Nederlandse reisindustrie kan afgeschreven worden. Er is geen verbod op reizen, maar het wordt strikt afgeraden. Dat zet de deur open naar vingertjes wijzen naar de wel-reizigers.

Tot slot: geen "Hell, Yes. Wel een "Fuck You". 

Uiteindelijk gaat het in heel Europa om het blijkbaar groeiende aantal egoïsten en ontkenners, die het voor de rest van de bevolking verpesten. Corona besmettingen hebben maar één oorzaak: het gedrag van de individuele mensen. Met een opnieuw stijgend aantal besmettingen in Nederland, maar sinds kort ook in België, is er maar één bevolkingsgroep waartegen we de middelvinger mogen tonen: zij, die obstinaat weigeren hun contacten te beperken, en anderen te beschermen tegen zichzelf. Zij zorgen ervoor dat de reisindustrie binnenkort één jaar lang in crisis zal zitten. Aan alle lock down feestvierders, aan alle egoïsten: fuck you.

 

 

14-12-20 - par Jan Peeters