Frankrijk: investeringen in overname van reisagentschappen. Ook in 2015.

Einde 2011 kregen de  medewerkers van de Franse reisbureauketen Havas Voyages te horen, dat de meer dan 300 agentschappen in 2013 door de toenmalige eigenaar Nouvelles Frontières zou verkocht worden aan Carlson Wagonlit Travel France. Vandaag ziet het ernaar uit dat de keten opnieuw van eigenaar verandert. De kandidaat is Marietton Investments. Een speler die agressief wil groeien in de productie en distributie van reizen. Conclusie: het spel is nog lang niet gespeeld, in de distributie van reizen. De kaarten worden nog steeds geschud.

Even terug naar de medewerkers van Havas Voyages. Het moet geen pretje zijn. Aan de ene kant hoort elke reisagent al jaren de “we are all doomed” kreten, met alle soorten onheilsprofeten die het einde van het beroep aankondigen. Aan de andere kant holt Havas Voyages al jaren van het ene ambitieuze plan in het andere, met verschillende reorganisaties die elkaar in hoog tempo opvolgen. In 2009 werd er nog een objectief van “600 verkooppunten in 2015” gecommuniceerd, maar dat werd na enkele moeilijke jaren begraven. Begin dit jaar werd een grote renovatie van de agentschappen aangekondigd, met het eerste pilootproject in Parijs. Ambiance van een huiskamer, gratis koffie en wifi. Ondertussen mochten de medewerkers zich geen reisagenten meer noemen, maar travel planners.

En nu staat er dus een nieuwe eigenaar voor de deur. Never a dull moment bij Havas Voyages.

Eind november vorig jaar schreven wij: “Er beweegt veel in de markten rondom België. In Frankrijk moeten we een naam goed in de gaten houden: Marietton Investissements. Marietton is de groep van de broers Abitbol, die zich omringd hebben met investeringsfondsen en banken, ter financiering van de agressieve groei. Het bedrijf wordt zo een volledige toerisme groep, met touroperating activiteiten en reisdistributie, en met een groot volume airline stoelen in garantie. Voorwaar, een businessmodel waarvan men enkele jaren geleden dacht dat het ten dode was opgeschreven.
De broers Abitbol werken op een zeer intuïtieve, zelfs opportunistische manier, zonder echte lange termijn planning. Hun ambitie? Groeien. Hun enige vaste regel? Enkel investeren in gezonde bedrijven. Hun recept voor blijvend succes? Focussen op de core business, en ondertussen een maximum synergie kweken tussen de verschillende onderdelen van hun groep: productie en distributie.

Marietton heeft alvast stevige financiële partners: investeringsmaatschappij Siparex en de banken Rothschild en Crédit Agricole zijn mede aandeelhouders. De groep is vastbesloten om verder te groeien, en kijkt na deze overname ook met veel interesse naar de mogelijke acquisitie van een middelgrote tour operator. 

Het mag duidelijk zijn: het spel is nog lang niet gespeeld in de reissector. De verschillende distributiekanalen zijn nog op zoek naar hun ideale model. Online spelers stoten op hun –voorlopige!- beperkingen, de klassieke distributie leert in hoog tempo hoe ze het omnichannel verhaal onder de knie moeten krijgen. Voorlopig is de echte strijd in de distributie arena onbeslist. Is er plaats voor iedereen? Wellicht niet. Is er plaats voor vele spelers? Zeker weten. Het worden interessante tijden. Het blijft goed om even over de grenzen te kijken. Inspiratie alom!

02-09-15 - par Travel360°