Canarische eilanden: de Duitsers bereiden een winteroffensief voor

Het wordt een ouderwetse, harde strijd om de hotelbedden deze winter op de Canarische eilanden. De Duitse touroperators vrezen immers voor een korte termijn daling van de vraag naar Egypte gezien de politieke turbulentie. Ze voorzien een waar winteroffensief op de Canarische eilanden, waar ze op zoek zijn naar bedden. Veel bedden. De verwachte slachtoffers: de online travel agents.

Vorig jaar kozen zo’n 2,5 miljoen Duitsers voor een vakantie op de Canarische eilanden. Verwacht wordt dat deze invasie nog grotere vormen zal aannemen dit jaar. Hoewel in Egypte wat betreft de klassieke strandbestemmingen nog geen enkel probleem werd genoteerd, mist de beïnvloeding vanwege de populaire media in Duitsland haar effect niet. De touroperators nemen dan ook het zekere voor het onzekere en plannen nog hogere vlucht- en verblijfcapaciteit in. Inkopers zijn permanent op zoek naar hotels met een hoge toegevoegde waarde: adults-only accommodatie, wellnesshotels en uitgebreide sportieve faciliteiten staan hoog op hun verlanglijstje.

Uiteraard bestaan er binnen de grotere groepen duidelijke afspraken over de contingenten per markt, zodat de belangrijke “source markets” hun aanbod kunnen afbakenen. Het is immers niet de bedoeling dat er een intern kannibaliserend effect optreedt. Toch verdient het aanbeveling om je klanten méér dan ooit aan te zetten om erg vroeg te boeken. De betere hotels zullen op de klassieke vakantiedata sneller dan ooit volgeboekt geraken.

Het zou best kunnen dat de online travel agents zich dit jaar voor het eerst echt laten verrassen door de klassieke, ervaren spelers. De Canarische eilanden zullen geen echt beddentekort kennen, zoals in de legendarische overboekingswinters in de zeventiger en tachtiger jaren. De strijd om de kwaliteitsbedden zal deze winter echter op het scherp van de snee gevoerd worden, zoveel is zeker. Ervaren, door de wol geverfde toerisme professionals zullen hun klanten op tijd (nu dus) informeren en zullen zonder twijfel hun klanten wijzen op de voordelen van vroeg boeken, maar ook op de gevaren van te lang aarzelen. Want vol is vol. En de Duitsers, die zullen met velen zijn deze winter. Want ook hun economie trekt voorzichtig aan. Alle tekenen wijzen op een “perfect booking storm” richting Canarias. Nee, geen grapjes over een “Blitzoffensief”. Dat zou te flauw zijn ...

 

13/08/2013 - door Travel360°