Sunparks De Haan is terug van nooit weggeweest

Het waren woelige jaren voor de reis- en hospitality sector, aan het begin van deze eeuw. In 2000 begon Pierre & Vacances aan de geleidelijke overname van Center Parcs, die in 2003 finaal werd afgerond. Ondertussen werd ook Gran Dorado overgenomen. Begin 2007 kocht Pierre & Vacances ook Sunparks – toen nog met hoofdletter P in het midden: SunParks)  van Mark Vanmoerkerke. Resultaat: een indrukwekkend aanbod aan vakantieparken, met sterk uiteenlopende positionering- en pricing strategieën. Begin 2011 besliste men om Sunparks De Haan om te dopen tot Center Parcs De Haan. Vandaag 4 januari vervoegt het park in De Haan opnieuw de rangen van het Sunparks merk: Sunparks De Haan is terug van nooit weggeweest.

De baseline van Center Parcs: “Let’s get closer”. De baseline van Sunparks: “In the middle of everywhere”. Deze twee korte zinnetjes vatten perfect het fundamentele verschil in positionering tussen beide merken samen. Center Parcs is een bestemming op zich. Gasten komen voor het park, voor de faciliteiten, voor de kwaliteit en de diversiteit van de cottages, voor het animatie- en entertainment programma. Sunparks is een uitvalsbasis. Gasten komen voor de omgeving, voor de uitstappen, voor een gevarieerde vakantie. Met uiteraard alle faciliteiten die elk park te bieden heeft. Om de gloednieuwe, door eigen gasten gemaakte, brochure te citeren: “Beide merken hebben heel wat gemeen, maar toch heel duidelijke verschillen. Als een tweeling, maar elk met een eigen karakter.”

De rebranding van De Haan naar Center Parcs was vanaf het begin een intern vaak gecontesteerde beslissing. Een en ander had meer te maken met het verschil tussen paradepaardje De Haan en de andere parken van Sunparks dan met de gelijkenissen met de parken  van Center Parcs. Ook voor de gasten bleek de nieuwe situatie vrij verwarrend. Vaste gasten van De Haan begrepen de noodzaak van verandering niet, en Center Parcs habitués herkenden het typische Center Parcs “cocoon” gevoel niet op het park. In de loop van 2012 besliste de groep dan ook om terug te keren naar de “oude” situatie. Sunparks De Haan - welkom terug. Je bent nooit weggeweest.

Een tip voor de reisagenten: het onderscheidend element tussen Sunparks en Center Parcs is niet, zoals te vaak nog verondersteld wordt, prijs en/of kwaliteit. Het verschil zit bij de beoogde doelgroep. Sunparks verkoop je als uitvalsbasis om een regio te verkennen, met daarbij alle mogelijke faciliteiten binnen het park. Center Parcs verkoop je als bestemming, voor een volledige vakantie binnen het resort. Met dat essentiële verschil in het achterhoofd, is de backbranding van De Haan naar Sunparks De Haan een logische beslissing. Het Belgische Sunparks sales team komt je dat trouwens binnenkort in geuren en kleuren en met heel duidelijke verkoopargumenten uitleggen.

4/01/2013 - door Travel360°