UK: de beurs is in blijde verwachting van goed nieuws

De beurs is een zeer raar wezen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de communicatie van de jaarresultaten van TUI Travel PLC en Thomas Cook Group PLC, en de analisten weten al wat ze willen horen: een maximum aan winst bij TUI, en een maximum aan extra besparingen bij Thomas Cook.

Bij beide toerisme giganten hebben ze uiteraard hun cijfers, hun strategische objectieven en hun bijhorende analyses klaar. De kans is dan ook klein dat ze hun Powerpoint presentaties op het laatste moment nog moeten aanpassen. Toch laten de City analisten op de vooravond van de communicatie van de resultaten nog even weten wat ze graag willen horen. Voor alle zekerheid.

Voor TUI Travel PLC is de situatie duidelijk: het optimistische scenario van minstens 11% winstgroei moet bewaarheid worden. Eigenlijk vraagt de beurs zich maar één zaak af: hoeveel hoger dan 11% zal de winstgroei uiteindelijk liggen? Het zelfvertrouwen bij de groep spat er al maanden af, zodat een uiteindelijk groeiresultaat van ergens tussen de 11 en 11,5 % niemand nog echt zou verbazen.

Voor Thomas Cook liggen de kaarten anders. De groep heeft in de afgelopen 18 maanden een ronduit verbluffende turnaround gerealiseerd, met een combinatie van besparingen, reorganisaties en hernieuwde productfocus. De recente rebranding was een voorlopig hoogtepunt. Vandaag wil de City nieuwe kostenbesparingen zien. De beursanalisten eisen een blijvende focus op kostcontrole, resulterend in een verdere vermindering van de uitstaande schuld.

De leidende beursanalist Morgan Stanley vatte het nog duidelijker samen: “Wij verwachten een verdere verbetering van het vakantieproduct, meer flexibiliteit in vliegcapaciteit, een verbetering van de distributiekost door derde partijen, meer online sales en verdere besparingen onder andere door gezamenlijke aankoop en gedeelde IT platformen”. Je zou denken dat dit een uitspraak is van de grote baas. Dat klopt: bij een beursgenoteerd bedrijf staat of valt alles met de waardering van de resultaten door diezelfde beurs. Complicated stuff.

26/11/2013 - door Travel360°