Zo ziet het 360° reisbureau van de toekomst er uit...

"Bricks en clicks", het is een uitdrukking die managers en marketeers graag gebruiken om het verschil te maken tussen een offline (bakstenen) en online (kliks) verkoopskanaal. Maar voor de klant maakt het allemaal niet zo'n verschil uit, die twee werelden zijn stilaan één geworden. Tijd voor een denkoefening over het 360° reisbureau van de toekomst.

We vroegen aan Simone Pullens (foto) van het befaamde design- en interieurbureau Creneau International naar haar visie over het "reisbureau van de toekomst". Een verfrissend blik van buiten de sector.

« Ik denk met heimwee terug aan de tijd dat ik aanschoof aan de balie van het reisbureau, waar de vriendelijk lachende reisadviseuse me dikke kleurrijke brochures aanreikte met de meest fantastische foto’s van aquablauwe zwembaden en wuivende palmbomen. Als ik aan die tijd terug denk voel ik me oud, en ik ben pas 29. Hoe anders is het nu?

Met de opkomst van internet, tablets en smartphones is de wijze waarop consumenten hun reis plannen en boeken de laatste jaren sterk veranderd. Er bestaan nu vele handige sites waarmee consumenten hun reis volledig zelf kunnen organiseren, vergelijken en boeken. De reisadviseuse en reisbrochures van weleer zitten nu gevangen in een simpele app.

Wil het reisbureau als zodanig blijven bestaan, dan zal zij zich niet moeten verzetten tegen deze trend, maar hierop inspelen. Service en persoonlijkheid spelen hierin een hoofdrol. Hetgeen internet en apps namelijk missen, is het persoonlijke aspect. Reisbureaus zullen een gezicht moeten krijgen en meer ‘lifestyle’ en ‘experience’ verkopen dan puur en alleen de reis. Hierin is educatie van personeel van groot belang. Zij moeten ‘voelen’ wat ze verkopen en meer weten van de bestemming dan de accomodatie alleen om zo een tailor-made reis aan te kunnen bieden die op het lijf van de klant en zijn of haar wensen gesneden is. Het persoonlijke aspect zit hem ook in de service. Maak het de klant gemakkelijk. Door snel te reageren en zorgen uit handen te nemen onderscheidt een mens zich namelijk pas echt van een digitale robot. Het zorgen uit handen nemen, betekent ook de klant te woord staan wanneer het hém uitkomt. Nine-to-five kantooruren? Als het nodig is komt het reisbureau toch gewoon naar u toe?

In de toekomst zal een reisbureau zowel een online als een offline presence hebben die hand in hand met elkaar gaan. En dan heb ik het niet over een winkel en een website maar een volledige online / offline mix. Denk aan bijvoorbeeld een twitteraccount waar klanten dag en nacht terecht kunnen voor hun vragen en opmerkingen, tablets die de (door mij geliefde, maar o zo milieu-onvriendelijke en onnodige) brochures vervangen, een netwerk van ‘lokale experts’ , waarbij de reisadviseur zijn of haar klant via social media in contact brengt met een ‘local soulmate’ die dezelfde interesses of levensstijl heeft, en de klant insider tips over de bestemming kan geven.

Reisbureau? In de toekomst spreken we misschien wel over ‘experience experts’ of ‘lifestyle architects’, en meer over een ‘ontmoetingsplaats’ dan een ‘kantoor’ of ‘bureau’, waar avonturiers, experts, geïnteresseerden en gelijkgestemden elkaar treffen en inspireren, en ...... een reis boeken. »

Dit is een gastartikel door Simone Pullens van Creneau International
Met dank aan Laura Pullens (Silk Travel)

Met twee gevleugelde apen in het huislogo en ‘Ideas of the anti-ordinary’ als baseline, ben je gewaarschuwd: Creneau International is een klasse apart. Op een eigenwijze manier drukken de teams hun stempel op visuele communicatie wereldwijd – van designconcepten over interieurinrichting en merkbeleving tot grafisch werk. De internationale portfolio – terug te vinden www.creneau.com – laat zien dat het bureau niet snel verlegen zit om ideeën.

30/10/2012 - door Travel360°