Koninklijke opening voor vernieuwd Kamp Vught

Kamp Vught vernieuwd

Koninklijke opening voor vernieuwd Kamp Vught

Op 28 januari ging de eerste schop in de grond voor een algehele vernieuwing van het herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught. Na een intensieve periode is de vernieuwing klaar. Koning Willem-Alexander heeft het vernieuwde centrum geopend en vanaf 28 november kunt u het resultaat komen bekijken. Enerzijds is er een geheel nieuwe vaste expositie over Kamp Vught; daarnaast is er een nieuwe uitbouw voor de ontvangst van groepen én zijn de ontvangstruimtes vernieuwd. 

Nieuwe vaste presentatie

De vorige tentoonstelling dateerde uit 2002 en was verouderd. Ook zijn er sinds dien vele nieuwe verhalen, objecten en inzichten boven gekomen. Daarnaast zijn er nieuwe doelgroepen en is ook de museumbeleving en verwachting bij veel bezoekers veranderd. Op al deze ontwikkelingen heeft het herinneringscentrum ingespeeld om zijn functie op een eigentijdse manier te kunnen blijven vervullen. De nieuwe (tweetalige) expositie informeert, verbindt en inspireert. Met de confronterende geschiedenis van de historische plek als uitgangspunt, worden persoonlijke verhalen verbonden met objecten en plaatsen elders. Veel lijnen komen hier samen. En verbinden ook dat wat ooit was, met wat nu is. Het herinneringscentrum wil bewustmaken van eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid in de huidige samenleving, waarin democratie en vrijheid nog altijd uitgedaagd worden. Nationaal Monument Kamp Vught biedt een toegankelijk, laagdrempelig en duurzaam geheel met ruimte voor zowel groepen als voor individuele bezoekers, met aandacht voor informatie, bezinning, reflectie en ontmoeting. Het nieuwe museale concept is ontwikkeld in samenwerking met Perspekt Studio’s (Haarlem).

Directeur Jeroen van den Eijnde: “Met deze zeer noodzakelijke vernieuwing zullen wij weer voor vele jaren optimaal onze maatschappelijke functie kunnen vervullen. Daarnaast opereert ons museum meer en meer in regionale en nationale samenwerkingsverbanden en kan ook hierin volwaardig meedoen als de voorzieningen en het verhaal weer helemaal up to date zijn. Laten we niet vergeten: het is de plek zelf die nog altijd op zoveel mensen een grote indruk achterlaat, en het zijn de verhalen die we vertellen die ons ook vandaag de dag nog doen beseffen: vrijheid is niet vanzelfsprekend! Dat besef wordt haast nergens zo concreet en tastbaar als hier.”

Educatieve aanbouw

In het vernieuwde herinneringscentrum zijn de bezoekersstromen van Scholieren en losse bezoekers gescheiden zodat de bezoekervaring voor beide groepen wordt verbeterd. Met de nieuwe, sober uitgevoerde aanbouw start het schoolbezoek ook adequater. Het gebouw wordt voor dit doel aan de achterzijde uitgebreid met 300 vierkante meter, gedeeltelijk verdiept aangelegd. In deze uitbreiding komen multifunctionele ruimtes voor een optimale ontvangst van de vele groepen. Daarnaast wordt hier een auditorium gerealiseerd. Na de ontvangst gaan scholieren via een nieuwe doorsteek door de prikkeldraadomheining naar het buitenterrein, om daar de rondleiding te vervolgen.

Bekijk het filmpje met een impressie van de vernieuwing en uitbreiding (3 min.):

Achtergrond

In SS-concentratiekamp Vught werden van januari 1943 tot september 1944 ruim 32.000 mensen – mannen, vrouwen en kinderen – gevangen gehouden. Velen van hen vonden in Vught en vooral daarna in andere kampen de dood. In 1990 opende H.M. Beatrix het herinneringscentrum, dat in 2002 werd uitgebreid en heropend door Prins Bernhard met het huidige gebouw. In 2013 werd het laatste nog authentieke barakdeel 1B van het kamp gerestaureerd; hier is een vaste expositie te zien over met geschiedenis van het kampterrein in en na de oorlog. De belangstelling blijft groot, met steeds meer bezoekers ook uit het buitenland voor wie in 2016 een succesvolle audiotour in vier talen is ontwikkeld.

Bron: Nationaal Monument Kamp Vught

2/12/2019 - door Brabant Remembers