Airbnb wint contract voor 20.000 kamers Olympische spelen 2016: change is in the air!

Twijfelt iemand nog aan de onvermijdelijke, en razendsnelle veranderingen in de reis-en hospitality industrie? Check this out: Airbnb heeft een contract in de wacht gesleept om officiële partner te worden van de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. Airbnb zal 20.000 kamers voorzien voor atleten en bezoekers. Say what?

 

Tijdens de Olympisch Spelen in London in 2012 was het nog absoluut verboden voor particulieren om hun  huis, appartement of één van de kamers te huur aan te bieden. Elke overtreder van deze regel maakte kans op een fikse boete.

Amper drie jaar later ziet het ernaar uit dat de geesten fors geëvolueerd zijn. Airbnb tekende een contract met het organiserend comité van Rio 2016 om 20.000 kamers te leveren voor en tijdens het grootste sportevent  op aarde. Meer dan waarschijnlijk zal Airbnb ook optreden als sponsor en partner voor de Spelen.

Dit is uiteraard een belangrijke stap voorwaarts in de opmars van Airbnb naar een wereldwijd hospitality merk. Het is tegelijk ook de eerste keer in de geschiedenis dat één van de mega sportevenementen beroep zal doen op het grote publiek om te voldoen aan de korte termijn vraag naar accommodatie tijdens het event.

Dit is markant, en betekent dat Airbnb nu een “big company, big business” status heeft bereikt. Maar er is méér. Dit duidt op een fundamentele verandering. Tijdens de Olympische Spelen in London, gold het verbod op privé kamerverhuur maar voor één reden: schaarsheid creëren of versterken, zodat de prijzen van de bestaande hotelkamers artificieel hoog gehouden konden worden. Een voorbeeld van de traditionele, “old school” benadering.

Door Airbnb toe te laten om een extra volume van 20.000 kamers – 40.000 tot 50.000 bedden – aan de markt toe te voegen, krijgt de consument meer keuze, en meer mogelijkheden. Dit is een zoveelste stap richting een nieuwe vorm van denken, dat de traditionele wetten van vraag en aanbod verandert.

Ongetwijfeld wordt deze evolutie in de hoofkwartieren van heel wat hotelketens met groeiende ongerustheid gevolgd. Met reden, want dit zet heel wat oude yield modellen bij het oud huisvuil. Al wie het fenomeen van de “sharing economy” tot op heden beschouwde als een voorbij gaand iets, moet nu twee keer nadenken. En dan zijn planning, pricing en business modellen aanpassen. Dringend. Want de tijden veranderen @ the speed of light. Hell, yes!

27/03/2015 - door Travel360°