53% zegt: Budget is Heilig

53% zegt: Budget is Heilig

Jan Peeters

17/05/2024 door Jan Peeters

So What?

De jaarlijkse Touring vakantiebarometer is verschenen. Dit zijn de resultaten van een enquête bij 3751 consumenten, wat representativiteit met een foutenmarge onder de 2% moet garanderen. Zoals alle enquêtes is dit geen wetenschap, maar geeft het een indicatie over hoe de Belgen tegen hun vakantie aankijken.

Even een grote upselling opportuniteit aangeven: volgens het onderzoek heeft 58% geen annulatieverzekering geboekt, en heeft 38% van de Belgen zelfs geen of slechts een beperkte vorm van reisbijstand. Het staat beleefd vermeld in de marge van de conclusies, maar wij lichten het graag even uit.

Wat mij opvalt is de titel van de conclusies van de Touring Barometer: “Belgen zijn fervente vakantiegangers maar kiezen prijsbewust.” Fervente vakantiegangers boeken bij fervente reisagenten – die kon ik even niet laten liggen. Maar ik wil even ingaan op het fenomeen “prijsbewust”. Het Touring onderzoek geeft aan dat 53% van de vakantiegangers, een bepaald “niet te overschrijden” budget in gedachten hebben.

So what? Dit lijkt me héél logisch. Het is niet zozeer die 53% die belangrijk zijn, maar wel de andere 47%. Want reizen is duidelijk een aankoop, die méér dan andere aankopen, prijsflexibiliteit heeft. Even een uitstap naar andere sectoren.

Vrijwel alle grotere aankopen, zijn budgetbewuste aankopen. Even ultra-hoog beginnen: bij de aankoop van een woning, heeft zo’n 90% van de consumenten een budget vastgesteld, dat niet of slechts een klein beetje overschreden kan worden.

OK, een woning dat is een heel grote aankoop. Laat ons even zakken in bedragen. Voor de overgrote meerderheid van de consumenten (méér dan de 58% die het reisbudget heilig vinden) is bij de aankoop van een auto het budget vastgelegd. Laat ons zeggen: zeker 70% van de auto-aankopers willen/kunnen niet over een bepaald bedrag gaan.

Nog even zakken in de aankoopprijs: een elektrische fiets. Ze beginnen aan 1000 €, en “the sky is the limit”. In prijs, maar zelden in budget: je kan ervan uitgaan dat zeker 65% van de kopers, hun maximum prijs vooraf vaststellen.

Nog een voorbeeld: een salon. Ze komen in zowat alle prijscategorieën, maar het gemiddeld gezin weet wat ze willen betalen voor hun bankstel.

Het punt is: 53% “budgetbewuste” kopers, betekent vooral dat 47% van de vakantiegangers geen vast budget hebben. En dat is best veel. Dit bewijst nogmaals, dat er in België veel ruimte is voor het aanprijzen van duurdere bestemmingsalternatieven, of het betere accommodatie gamma. En voor alle mogelijkheden van upselling, van lounge access tot privé transfers. Just sayin’.

 

Lees meer...