Twee nieuwe schepen

waterstof-aangedreven

Twee nieuwe schepen

Explora Journeys heeft deze maand de definitieve bestellingen bevestigd voor twee waterstof-aangedreven schepen bij de Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri en heeft zich ertoe verbonden haar streven naar een netto nuluitstoot van koolstof tegen 2050 voort te zetten door aanvullende nieuwe en geavanceerde milieutechnologieën te onderzoeken voor de luxe schepen. De deal voltooit een totale investering van €3,5 miljard in zes luxe schepen voor Explora Journeys. 

EXPLORA V en EXPLORA VI zullen nieuwe state-of-the-art energie-efficiëntiemaatregelen hebben en zullen ook in staat zijn om alternatieve brandstoffen te gebruiken zoals bio- en synthetisch gas en methanol, en de Cruise Division zal in de toekomst samenwerken met Fincantieri om de schepen uit te rusten met toekomstige technologieën, waaronder koolstofopvang, en meer geavanceerde afvalbeheersystemen. De twee bevestigde toevoegingen aan de vloot van Explora Journeys zullen worden geleverd in 2027 en 2028.

De twee nieuwe schepen zullen vloeibare waterstof met brandstofcellen gebruiken voor hun hoteloperaties wanneer ze aangemeerd zijn in havens om koolstofemissies te elimineren met de motoren van de schepen uitgeschakeld. De schepen zullen ook voorzien zijn van een nieuwe generatie LNG-motoren die het probleem van methaanslip verder zullen aanpakken met behulp van opslagsystemen.

LNG is een van de schoonste maritieme brandstoffen die momenteel op grote schaal beschikbaar is en speelt een belangrijke rol in de overgang naar decarbonisatie van internationale scheepvaart. Het vermindert aanzienlijk de uitstoot van lokale luchtverontreinigende stoffen, met een afname van zwaveloxiden tot wel 99 procent en stikstofoxiden tot wel 85 procent. LNG speelt ook een sleutelrol in het tegengaan van klimaatverandering, aangezien het tot wel 20 procent minder broeikasgasemissies biedt. Verdere milieuvoordelen worden verwacht naarmate synthetisch LNG op grote schaal beschikbaar komt.

Het eerste schip van Explora Journeys, EXPLORA I, werd in juli 2023 geleverd door Fincantieri en vaart momenteel in Noord-Europa. Het schip zal de herfst doorbrengen in Noord-Amerika en de winter in de Caraïbische Zee. Ze zal in het voorjaar van 2024 varen voor de kust van de westkust van de VS en Hawaï voordat ze in de zomer van 2024 terugkeert naar Europa voor een reeks reizen in de Middellandse Zee.

EXPLORA II zal in de zomer van 2024 in dienst treden en tot april 2025 opereren in de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, de Indische Oceaan en Afrika, waarbij 82 havens in 26 landen worden bezocht. EXPLORA II raakte voor het eerst het water op 6 september 2023 tijdens een 'float out'-ceremonie nabij Genua in Italië.

EXPLORA III zal in de zomer van 2026 in dienst treden en de bouw van het LNG-aangedreven schip begon op 6 september 2023 met een staalsnijceremonie. De bouw van het LNG-aangedreven EXPLORA IV zal beginnen in januari 2024 en zal begin 2027 worden voltooid.

Alle zes schepen in de vloot van Explora Journeys zullen zijn uitgerust met de nieuwste milieutechnologieën en maritieme technologieën en zullen ook voorzien zijn van de nieuwste technologie voor selectieve katalytische reductie om de uitstoot van stikstofoxiden met 90 procent te verminderen, worden uitgerust met plug-in-connectiviteit voor walstroom om de emissies in de haven te verminderen en zijn voorzien van systemen voor het beheer van onderwatergeluid om het mariene leven te beschermen.

Alle zes schepen zullen ook een uitgebreid assortiment aan boord hebben van energiezuinige apparatuur om het gebruik van de motoren te optimaliseren en zo de emissies verder te verminderen.

Dit is een geweldige ontwikkeling voor de reisindustrie, aangezien Explora Journeys een duidelijke toewijding toont aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Met deze nieuwe waterstof-aangedreven schepen en geavanceerde technologieën zullen reisprofessionals in staat zijn om hun klanten op de hoogte te brengen van de meest recente en milieuvriendelijke opties voor luxe reizen. Dit opent de deur naar een toekomst waarin luxereizen hand in hand gaat met duurzaamheid en behoud van het milieu, en biedt reizigers de mogelijkheid om te genieten van een luxe ervaring zonder schade aan het milieu.

De investering in nieuwe technologieën en milieuvriendelijke initiatieven toont aan dat Explora Journeys zich inzet voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van de reisindustrie en het behoud van de prachtige oceanen en bestemmingen die ze bezoeken. Dit zal ongetwijfeld gewaardeerd worden door reisprofessionals en reizigers die waarde hechten aan duurzaamheid en verantwoord reizen.

Kortom, deze aankondiging van Explora Journeys is een spannende stap vooruit in de reisindustrie en belooft een veelbelovende toekomst van luxe, duurzaam reizen. Reisprofessionals kunnen nu enthousiast hun klanten informeren over deze nieuwe ontwikkelingen en hen helpen om bewuste keuzes te maken voor hun volgende reisavontuur.

27/09/2023 - door Explora Journeys