Authenticiteit op de schop

Fake reviews door AI-gebruik

Authenticiteit op de schop

Artificiële intelligentie genereert overtuigende reviews over hotels, restaurants en technologie binnen een fractie van een seconde. Momenteel verblijf ik voor twee weken op een camping bij het meer van Annecy voor een workation. Ik nam de proef op de som en liet ChatGPT twee reviews voor me schrijven. Een positieve en negatieve. Het resultaat kan je onderaan dit artikel vinden. 

Valse online recensies bestaan al lang en zijn vaak gemakkelijk te herkennen: gekunsteld en verdraaid Engels, en overdreven lof vermengd met algemeenheden om te verbergen dat de "recensent" nooit in de buurt van het daadwerkelijke hotel of restaurant is geweest.

AI keert dat volledig om - het genereert valse recensies die steeds moeilijker te onderscheiden zijn van de recensies geschreven door de gemiddelde reiziger of restaurantbezoeker. Al kan een te perfecte zinsbouw een teken zijn dat een recensie nep is. Dat was bij mij in eerste instantie ook het geval, maar met deze opdracht werd dat meteen rechtgezet: "Dit is veel te perfect en je kan zien dat het door AI is geschreven. Maak het menselijker, geloofwaardiger en korter."

Tot nu toe was de valse recensie-industrie voornamelijk gebaseerd op online sweatshops, waar mensen betaald worden om meerdere berichten te schrijven om de rating van een bedrijf te beïnvloeden. Tripadvisor identificeerde 1,3 miljoen recensies als nep in 2022. Trustpilot verwijderde 2,7 miljoen valse recensies in 2021. Het aantal valse recensies dat Google blokkeert of verwijdert, is verbluffend - het detecteerde in 2022 in totaal 115 miljoen valse recensies van hotels, restaurants en bedrijven.

Tripadvisor erkent dat AI-gegenereerde valse recensies een nieuwe uitdaging oplevert bij het proberen te onderscheiden tussen echt en nep. In zijn gedetailleerde review-transparantierapport 2023 zei de site: "We verwachten pogingen van bedrijven en individuen om tools als ChatGPT te gebruiken om content op Tripadvisor te manipuleren."

Hoewel AI-tools zoals ChatGPT pas onlangs live gingen, heeft Tripadvisor nu al een impact opgemerkt. "Dit jaar heeft Tripadvisor al meer dan 20.000 recensies verwijderd waarvan we reden hebben om aan te nemen dat ze AI-gegenereerde tekst bevatten, verspreid over meer dan 15.000 eigendommen in 159 landen," zegt het.

Wetgevers zijn zich ook bewust aan het worden over de omvang van valse recensies. Door de Britse overheid in opdracht gegeven onderzoek naar valse recensies, schat dat tussen 11% en 15% van alle recensies in de productcategorieën die het onderzocht nep waren. "Valse recensietekst op producten alleen al veroorzaakt naar schatting jaarlijks tussen £50 miljoen en £312 miljoen aan totale schade aan Britse consumenten," zegt het rapport.

 

POSITIEVE REVIEW

"Camping La Nublière: Mijn Rustgevende Workation Ervaring"

Ik ben net terug van een week bij Camping La Nublière van Sandaya en ik moet zeggen - ik ben positief verrast! Als iemand die kamperen en werken combineert, was ik op zoek naar iets rustigs maar met goede WiFi. La Nublière voldeed aan beide.

Het uitzicht is prachtig. De camping ligt aan het meer van Annecy en is omgeven door bergen. Het zorgde voor een inspirerende achtergrond tijdens mijn werkuren.

De plek waar ik verbleef was prima, niet super groot, maar groot genoeg voor mij. Wat belangrijker was: de WiFi-verbinding was sterk en betrouwbaar, iets dat je niet altijd vindt op campings.

Het personeel was vriendelijk en hulpvaardig. Ze spraken ook behoorlijk goed Engels, wat een pluspunt is voor iemand wiens Frans niet zo goed is.

Ik waardeerde ook de activiteiten die werden aangeboden, vooral de wandelroutes rondom de camping. Niets beters dan je werkdag afsluiten met een wandeling in de natuur.

Het eten in het restaurant was oké. Het is geen haute cuisine, maar na een dag werken en wandelen smaakt een warme maaltijd altijd goed. Plus, het uitzicht vanaf het restaurantterras maakte alles beter.

Al met al had ik een fijne ervaring bij La Nublière. Het is een goede plek voor een workation, met de juiste balans tussen werk en vrije tijd. Voor herhaling vatbaar.

 

NEGATIEVE REVIEW

"Mooie Locatie, maar Teleurstellende Ervaring bij Camping La Nublière"

Ik heb recentelijk een week doorgebracht bij Camping La Nublière van Sandaya voor een workation en ik moet eerlijk zeggen, ik ben behoorlijk teleurgesteld. Hoewel de camping prachtig is gelegen aan het meer van Annecy en omgeven door indrukwekkende bergen, lieten de faciliteiten en diensten veel te wensen over.

Het grootste probleem voor mij was de WiFi-verbinding. Als iemand die zijn werk combineert met reizen, is betrouwbare WiFi van essentieel belang. Helaas was de verbinding bij La Nublière zeer onstabiel en traag. Dit maakte het werken bijzonder frustrerend en stressvol.

Daarnaast was mijn kampeerplek behoorlijk krap. Ik had weinig ruimte om mijn camper op te zetten en voelde me daardoor nogal opgesloten. Ook was er weinig privacy, omdat de plaatsen dicht op elkaar stonden.

Wat betreft de faciliteiten, deze waren op zijn best middelmatig. De douches en toiletten waren vaak vies en werden niet regelmatig genoeg schoongemaakt. Dit was onaangenaam en zorgde voor ongemak.

Het personeel was over het algemeen wel vriendelijk, maar leek ongeorganiseerd en niet altijd in staat om op verzoeken of problemen te reageren. Toen ik bijvoorbeeld vroeg om hulp bij het vinden van lokale wandelroutes, kreeg ik minimale begeleiding en uiteindelijk heb ik zelf moeten zoeken naar geschikte paden.

Het eten in het restaurant was niet super. Hoewel het menu een mix van lokale en internationale gerechten beloofde, vond ik de maaltijden nogal eentonig en het was ook niet vers.

Kortom, ondanks de mooie locatie was mijn ervaring bij Camping La Nublière verre van ideaal.

19/07/2023 - door Pieter Weymans