OTA’s spenderen miljarden

Concurrentie met eigen producten

OTA’s spenderen miljarden

Het is een gegeven dat al zo oud is als het georganiseerde toerisme: de grootste concurrentie komt in vele gevallen van de eigen leveranciers. Doorheen de jaren hebben hoteliers er veel aan gedaan om klanten die via andere kanalen in het hotel terecht kwamen, hun volgende verblijf rechtstreeks bij het hotel te doen boeken. Reisagenten kijken dan weer met achterdocht naar TO’s. Hotelketens werken met getrouwheidsprogramma’s, die “persoonlijke voordelen” aanbieden. Ook OTA’s moeten zich stevig weren om de concurrentie met rechtstreeks verkopende hotels aan te gaan.

Uit de financiële cijfers over het eerste kwartaal van vier van de grootste online reisbureaus ter wereld blijkt dat Expedia Group, Booking Holdings, Airbnb en Trip.com Group 2024 net zo hebben geopend als ze 2023 hebben afgesloten - een jaar waarin ze een recordbedrag hebben uitgegeven om hun merken te promoten en klanten aan te trekken.

De vier merken gaven in de eerste drie maanden van het jaar samen $4,08 miljard uit aan verkoop en marketing (door Booking Holdings gerapporteerd als alleen marketing), een stijging van 10,6% ten opzichte van de $3,69 miljard die ze uitgaven in het eerste kwartaal van 2023, toen de bedrijven in totaal $16,8 miljard uitgaven voor het jaar.

Hoewel het geen precieze graadmeter is voor een bedrijfsmodel, geven de marketinguitgaven een indicatie van de uitdaging waar de OTA's voor staan om boekingen binnen te halen terwijl ze concurreren met elkaar en leveranciers zoals hotels en luchtvaartmaatschappijen die allemaal worstelen om de directe omzet te verhogen. De neiging om veel geld uit te geven wijst op twee zaken: veel concurrentie, maar ook de verwachting dat er een goede return on investment uit zal komen.

Er is nog een derde factor: er wordt nog steeds veel geld naar slokop Google gedragen, om verzekerd te zijn van een zichtbare plek.

Dat laatste is eerder een middel dan een doel: het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk reizigers via de eigen merken en enigen boekingskanalen te sturen – de hoge plaatsen op Google dienen voornamelijk om nieuwe, zoekende potentiële klanten aan te trekken, en om die vervolgens te doen “kleven” op het eigen merk. It’s a never ending story.

30/05/2024 - door Jan Peeters