Duurzaamheid Start-up Stopt

Sign of Times

Duurzaamheid Start-up Stopt

Het Amerikaanse bedrijf Weeva is opgericht in 2021 “met een visie om een duurzamere, veerkrachtigere toekomst te creëren voor de reis- en toerisme-industrie.” Klinkt goed, denk je dan.

De doelstelling, toen: “We werden geïnspireerd door Fitbit en Apple Fitness, en we wilden een ‘duurzaamheidsadviseur in je zak’-product bouwen waarmee hotels hun duurzaamheid zouden kunnen bijhouden op dezelfde manier waarop we tegenwoordig onze fitness bijhouden.” Klinkt nog steeds goed, denk je dan.

In maart van dit jaar zei de CEO van Weeza: “Je wilt niet dat tegen je bedrijf wordt geprotesteerd door de lokale bevolking, omdat je al het water hebt gebruikt en van hen verwacht dat ze water bewaren zodat je gasten water hebben. Je wilt niet in de krant komen omdat je seizoenscontracten opstelt en mensen geen fatsoenlijk leefbaar loon met secundaire arbeidsvoorwaarden geeft. En dit gaat zeker door in de toekomst; het gaat niet weg; en het is een verandering die we beter kunnen omarmen.” Blijft erg goed klinken, denk je dan.

Vandaag, nog geen drie jaar na de oprichting, heeft Weeza aangekondigd dat ze stoppen met het bedrijf. Het geld is op, er zijn te weinig klanten en vooral: er is weinig tot geen interesse in een “duurzaamheidsmeter” in de markt.

Enkele van de constateringen van het Weeza management:

“De aan te spreken markt ligt ver onder onze aanvankelijke verwachtingen en marktinzichten en analyses tonen aan dat velen in de sector nog niet klaar zijn voor een rigoureuzere benadering van duurzaamheid.” Met andere woorden: nobody gives a shit.

 “De commerciële haalbaarheid van het businessmodel wordt ook ondermijnd door de zeer gefragmenteerde staat van de markt voor duurzaamheidstechnologie. Dit zal naar verwachting nog enkele jaren zo blijven.” Met andere woorden: teveel concurrentie.

 “Een aantal beursgenoteerde duurzaamheidsregels voor bedrijven zijn geïmplementeerd. Ondanks de voordelen zal het naleven en beheren van deze regels tijd kosten. Het risico bestaat dat op het niveau van onze doelgroepen, niet-beursgenoteerde hotelgroepen, de regelgeving nog jaren wordt uitgesteld, waardoor het risico toeneemt dat omzet- en omzetdoelstellingen niet worden gehaald.” Met andere woorden: duurzaamheid is iets voor grote bedrijven met veel mensen in dienst.

Het verdwijnen van bedrijven zoals Weeza is een voorbeeld van hoe er vandaag veel “lip service” wordt gegeven aan duurzaamheid, maar hoe er tegelijkertijd weinig interesse is om concrete stappen te doen. Het is één zaak om het nieuws te halen met nieuwe, uit afval gemaakte zeepjes. Het is een andere zaak om de uitstoot van je air conditioning systeem met 50% te reduceren. Laat ons eerlijk zijn: duurzaamheid, er is niemand die weet hoe het echt moet, vandaag.

30/07/2024 - door Jan Peeters