ABTO-cijfers

Volledig Verklaarbaar

ABTO-cijfers

Het recentste kwartaalrapport van ABTO is gebaseerd op een Gfk steekproef van 650 Belgische burgers van 18 jaar en ouder. De steekproef claimt representativiteit. De conclusies werden samengevat in een artikel op zusterwebsite TravMagazine. Even nalezen, even nadenken en inderdaad: de conclusies zijn volledig verklaarbaar.

Minder last minute boekingen

Er werden in het derde kwartaal - zeg maar het hoogseizoen - 17% minder last minute boekingen genoteerd dan vorig jaar. Dit is volledig normaal. Tot en met zomer 2023 werd er nog geboekt in de uitlopers van de einde-pandemie periode, waarin de consument méér dan ooit uitgaf aan vakantie en vrije tijd in het algemeen, en nog de reflex had om beslissingen pas op het laatste moment te nemen. Dat is een consumptiegewoonte die steeds zal toenemen, maar het ultra “nu of nooit” beslissingsgehalte van de jaren 2002-2003 was een uitzonderlijk fenomeen. “Reisdrang”, “knaldrang” – het behoort niet echt meer tot het vocabularium, hoewel marketeers ongetwijfeld vroeg of laat weer beroep zullen doen op deze termen.

Vertraging groei totaal aantal boekingen

In het derde kwartaal groeide het aantal boekingen nog wel, maar aan een trager tempo dan pakweg een jaar geleden. Ook dit is volledig normaal. Wat we in 2024 meemaken, is een live uitfaseren van de boekingsgekte na corona. We zijn “back to normal” met nog steeds groei – het aantal reizen zal zelfs blijven groeien - maar met een normalere groei. Met andere woorden: het surrealistische en waanzinnige groeieffect heeft zich genormaliseerd. Opmerking: voor de bedrijfsvoering van reisbedrijven is dat geen slechte zaak. Wetende dat de enige zekerheid de onzekerheid is, kan iedereen zich nu opnieuw beraden over budgettering, personeelsbezetting, innovatieprojecten en investeringen. In de afgelopen twee gekke jaren ging het vooral om het capteren van de groei – nu gaat het om het realiseren van de groei. Twee verschillende werelden.

Minder online, meer persoonlijke service

Volgens de ABTO-rapportage zouden Belgen minder online boeken en meer kiezen voor de diensten van de reisagent. Wel, ik help het u hopen. De kans is vrij groot dat de relatieve terugloop van online boekingen, ook een fenomeen is dat post pandemie gebonden zal blijken te zijn. Er was inderdaad sprake van een “retour à l’agent de voyage” – ingegeven door de grote onzekerheid én de nood aan bescherming. Het zou een goede zaak zijn om nu zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven in alle mogelijke media op die bescherming, en op die zekerheid in onzekere tijden.

Ik denk echter dat, net zoals de supergroei uit de groei is, de beweging van online naar offline weer zal afzwakken. Behalve als reisagenten verder investeren in online zichtbaarheid, vindbaarheid en boekbaarheid. Wat maatwerk betreft: uiteraard is dat online moeilijk boekbaar. Maar zichtbaarheid en vindbaarheid blijven belangrijker dan ooit. Met name op de socials, Instagram en TikTok voorop. En dat geldt doorheen alle leeftijdsgroepen. De zestiger van vandaag is de late dertiger uit de periode van de internet boom. Dat is 25 jaar online leerschool.

Loyaliteit

69% van de Belgische vakantiegangers keert terug naar de bestemmingen van de afgelopen jaren. Verwacht ook hier dat die trouw plaats zal maken voor nieuwsgierigheid en de wens om nieuwe plekken te ontdekken. Conservatisme is een belangrijke component van angst en onzekerheid. We hebben nu die angst van ons afgeschud (hoewel het oorlogsonbehagen blijft) en ook hier zullen we zien: de reiziger zal opnieuw naar andere plekken willen reizen. Die 69% “bestemmingsgetrouwheid” zal snel zakken. Gelukkig maar. Hell yes!

11/10/2024 - door Jan Peeters