Spanje: Diverse Discussies
Verwijten alom
Het is het begin van het jaar, en met name in superbestemming Spanje worden de degens behoorlijk gekruisd. Nadat verschillende grotere Engelse en Duitse TO’s al voor de pandemie waarschuwden voor een uit de hand lopende prijs/kwaliteitsverhouding – vooral op de eilanden- begonnen vorig jaar de “overtoerisme” tegenbewegingen, waarbij enkele keren de toeristen zelf het mikpunt werden van betogingen. Dat belet hoteliers niet om nieuwe hotels te bouwen en te plannen, en tegelijkertijd stevige prijsverhogingen door te voeren in de bestaande hotels.
Vandaag, midden in de top boeking periode, waarschuwen verschillende toplui van grote TO’s de Spaanse toerisme sector ervoor, dat ze bij wijze met een vingerknip de toeristenstromen naar andere landen kunnen laten gaan. De CEO van Jet2 waarschuwde op FITUR dat ontevreden toeristen geen enkele reden meer hebben om te blijven kiezen voor Spanje: “ er is geen gebrek aan landen met zon, cultuur en een gastvriendelijke en professionele hotelcultuur.” De grote baas van TUI waarschuwde met name de Balearen dat hun prijzen niet competitief meer zijn in vergelijking met vele andere bestemmingen. In Duitsland waren de Balearen voor het eerst niet meer terug te vinden in de brochure “betaalbare vakanties voor families” – het is vooral dit laatste segment dat zomaar eens zou kunnen kiezen voor landen als Bulgarije of Albanië, zegt de TUI CEO.
Zoals steeds gaat de discussie over de prijzen in het topseizoen, waar bestemmingen als Spanje, Griekenland – maar in toenemende mate ook Turkije- hun inflatieproblemen problemen te regelen door in de periode waar de vraag hoger is dan het aanbod, enorm de hoogte in te sturen.
Met de bijkomende bestemmingen zoals inderdaad Albanië, Bulgarije en het opnieuw opverende Egypte en Tunesië wordt het aanbod inderdaad een stuk groter. Ook Marokko mengt zich steeds meer in het grote aanbod, weliswaar met een creatiever en veelzijdiger aanbod.
Het is vandaag een stukje armworstelen, in een periode waarin vanwege de consument de “pandemie compensatie” periode voorbij is en waarbij in bepaalde grote landen (de UK is een goed voorbeeld) de koopkracht duidelijk daalt.
Het zal interessant zijn om ergens rond half maart de stand van zaken op te maken, en te zien hoe de hoogseizoen situatie in de diverse landen en bestemmingen zal zijn. Mijn 5 cents: het zal gaan om relatief kleine verschillen. Er moet mijns inziens al heel wat verschuiven, voor de TO’s capaciteit op pakweg Tenerife verminderen ten voordele van een groeiland als Albanië.
Laat ons vooral hopen dat we in de mate van het mogelijke gespaard blijven van té hevige bosbranden en andere natuurrrampen. Al de rest is een kwestie van onderhandelen en compromissen zoeken. En dat kan het toerisme beter dan de politiek. Hell, yes!
Reageer