Gewoontes en etiquette in Thailand

Ga voorbereid op reis

Gewoontes en etiquette in Thailand

Thailand staat bekend om zijn prachtige tempels, heerlijke keuken en vriendelijke bevolking. Deze rijke cultuur brengt ook een hoop gewoontes en etiquettes met zich mee. Voor de lokale bevolking zijn deze vanzelfsprekend, maar als bezoeker is het prettig om vooraf goed voorbereid te zijn. In deze blogpost vind je een overzicht van de belangrijkste gedragsregels, zodat je met respect en begrip door dit fascinerende land reist.

Omgang met de Thaise bevolking

De Thaise bevolking staat bekend om hun glimlach en gastvrijheid. Dit heeft niet alleen met vriendelijkheid te maken, maar ook met de cultuur van respect en gezichtsbehoud.

  • De wai-groet: Een wai (een buiging met de handen in een biddend gebaar) en een glimlach zijn de meest gebruikelijke manieren om iemand te begroeten. Wanneer iemand jou zo begroet, wordt het gewaardeerd als je dit op dezelfde manier beantwoordt.
  • Kalmte bewaren: Als je boos wordt of je stem verheft, ervaart de lokale bevolking dit als ongemakkelijk. Dit kan gezichtsverlies veroorzaken. Hoe rustiger je blijft in een lastige situatie, hoe meer respect je krijgt.
  • Respect voor het hoofd: De Thaise bevolking ziet het hoofd als het meest heilige deel van het lichaam. Vermijd daarom om iemand zijn hoofd en haren aan te raken. Ook een aai over de bol bij kinderen is uit den boze. Een uitzondering geldt natuurlijk wel voor beroepen als kappers en masseurs.
  • Let op gebaren: In Thailand kunnen sommige handbewegingen een andere betekenis hebben dan je gewend bent. Over iemand heen stappen of wijzen is onbeleefd. Wil je iemand wenken, doe dit dan met een naar beneden gerichte handpalm en buig je vingers richting jezelf.
  • Respect voor de koning: In Thailand toont de bevolking een diep respect naar de monarchie. Kritiek op de koning kan serieuze gevolgen hebben. Zelfs briefgeld, waarop de koning staat afgebeeld, moet je met respect behandelen. Zo is het bijvoorbeeld not done om op briefgeld te stappen.

Respect voor monniken en tempels

Boeddhisme speelt een grote rol in Thailand, met maar liefst 20.000 tempels en 150.000 monniken. Een bezoek aan een tempel is een bijzondere ervaring en gaat gepaard met enkele gebruiken om rekening mee te houden.

  • Begroeting: Monniken begroet je met een diepe wai. Hoe dieper de wai, hoe meer respect je toont. Zorg er dus voor dat je buiging voor monniken dieper is dan bij andere mensen.
  • Donaties: Het is gebruikelijk om monniken voedsel aan te bieden, maar alleen in de ochtend. Geld geven wordt afgeraden. Wel is het mogelijk om donaties aan de gemeenschap te geven via officiële kanalen. Vrouwen geven niets direct aan een monnik. Een betere optie is om je donatie neer te leggen of het te geven via een man. Als je als vrouw toch in contact komt met een monnik, moet die zich laten reinigen volgens een speciale ceremonie.
  • Kledingvoorschriften: Bij een tempelbezoek wordt verwacht dat je schouders en knieën bedekt zijn. Strakke of doorschijnende kleding wordt niet op prijs gesteld, en schoenen, hoeden en zonnebrillen laat je buiten. Een sjaal meenemen kan handig zijn, al is dit niet overal voldoende.
  • Respect voor Boeddha: Boeddhabeelden zijn heilig en mag je niet aanraken. Ook is het respectloos om de heilige beelden je rug toe te keren of kleding met Boeddha-afbeeldingen te dragen.
  • Gedrag in de tempel: Let op waar je loopt en stap over drempels in plaats van erop. Wijs niet met je wijsvinger en richt je voeten niet naar heilige objecten of mensen. Voeten worden namelijk gezien als onrein omdat ze snel vuil worden en zich helemaal aan de andere kant van het lichaam bevinden dan het hoofd.

Eten en drinken op de juiste manier

Eten speelt een centrale rol in de Thaise cultuur en is een moment om even samen te zitten met je vrienden en familie. Er zijn een paar gewoontes die handig zijn om te weten. 

  • Bestekgebruik: In plaats van een mes en vork gebruikt men in Thailand meestal een vork en lepel. De vork houd je in je linker hand en dient alleen om eten op de lepel te schuiven. 
  • Stokjes: Hoewel je dit misschien niet in eerste instantie denkt, worden stokjes voornamelijk gebruikt bij Chinese gerechten. Toch gebruiken Thaise mensen dit bestek ook voor loempia’s of noedels. 
  • Drinkwater: Kraanwater is niet geschikt om te drinken. Wees ook voorzichtig met ijsblokjes, want die zijn niet altijd gemaakt van gezuiverd water.​

Een ontspannen en respectvolle reis

Thailand is een gastvrij en warm land waar tradities en respect een belangrijke rol spelen. Door rekening te houden met de lokale gebruiken, maak je je reis aangenamer én toon je waardering voor de cultuur. Een open houding, een vriendelijke glimlach en een beetje voorbereiding zorgen ervoor dat je het meeste uit je ervaring haalt.

18/02/2025 - door Thai Tourism Authority

Gerelateerd nieuws