Cyprus in je glas

de lekkerste drankjes

Cyprus in je glas

Beeld je in dat je in een taverne zit, met vrienden rond een tafel, je glas heft om een toast uit te brengen en een van de legendarische dranken van Cyprus drinkt. Ambachtelijke distilleerderijen zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten op het eiland en produceren kleine hoeveelheden sterke drank die de natuurlijke smaken en de essentie van Cyprus ontsteken. De kostbare lokale ingrediënten vormen een kenmerkende blend, die een unieke uitdrukking is van het hart en de ziel van het Cypriotische platteland en de bergen. Gins gemaakt van lokale botanicals zoals jeneverbessen of wodka gemaakt van lokaal geteelde aardappelen zijn slechts enkele van de sterke dranken die iedereen moet proberen, puur of in een cocktail.

Cyprus brandewijn werd voor het eerst gedistilleerd op het eiland in 1871 en wordt gemaakt van gefermenteerde druiven van Xynisteri. Onze brandewijn ondergaat een dubbele distillatie van Xynisteri witte wijnen die rijpen in eiken vaten. Het lage alcoholgehalte (32%) onderscheidt het van andere Europese variëteiten. Cyprus brandewijn heeft een duidelijk zoete nasmaak. Het spreekt voor zich dat je onze nationale cocktail, de beroemde brandy sour, moet proberen: een cocktail met Cyprus brandewijn en citroensmaken.

Brandy sour werd gecreëerd tijdens de vroege naoorlogse periode in het bergdorp Platres, dat destijds een prominent vakantieoord was dat zowel Europese als Midden-Oosterse elite aantrok: koningen en koninginnen, troonopvolgers, aristocraten, politici en kunstenaars. In Platres, destijds een afgelegen dorp, voelden leden van deze hoge samenleving zich vrij om te genieten van de koele zomerbries, de frisse lucht en de schoonheid van het omringende bos, ver weg van de nieuwsgierige blikken van hun landgenoten.

Een van de frequente gasten van het resort was koning Farouk van Egypte, die af en toe graag van een drankje genoot. Tijdens een van zijn bezoeken in 1946 vroeg de koning de hotelbarman om een drankje voor hem te maken dat alcohol zou bevatten, maar het zou niet laten zien. De barman bundelde al zijn kennis en ervaring in mixologie en hij creëerde een drankje dat eruitzag als ijsthee, maar dat was het niet! Dit was de geboorte van de Brandy sour. De koning vond het geweldig, en de cocktail werd onmiddellijk een trend dankzij de verfrissende bitterzoete smaak.

Brandy sour wordt gemaakt van lokaal geproduceerde brandewijn die milder is dan Cognac of Armagnac, verse Cyprus citroenen of citroencordial die het zowel een zure als een licht bittere smaak geven, Angostura die de intensiteit toevoegt en de zuurgraad van de citroenen matigt, en sodawater.

Je kunt een Brandy sour bestellen in elk hotel en bar op Cyprus, of je kunt er zelf een maken thuis en je gasten imponeren met het unieke koninklijke verhaal.

Als je een fan bent van sterkere dranken, dan is Zivania precies het drankje voor jou! Met een alcoholgehalte tussen 40-60% is het geen verrassing dat de nationale drank van het eiland, Zivania, ook wel 'vuurwater' wordt genoemd! De geschiedenis van zivania gaat eeuwen terug, zoals het voor het eerst werd ontmoet in Homerus' Odyssee, waar het wordt aangeduid als "Zivanon", een drank die werd geconsumeerd door de Cyclopen. Zivanon is de druivenpulp (resten zoals pulp, schil, stelen en zaden) die wordt gemengd met hoogwaardige droge wijnen gemaakt van de inheemse druiven Mavro (rood) en Xynisteri (wit), vervolgens gedistilleerd en voor een lange periode verzacht.

Distillatie vindt plaats in een ketel ('kazani') met drie verschillende processen die ons verschillende kwaliteiten en intensiteit van de drank geven. De resulterende vloeistof is helder en sterk en wordt meestal genoten als een digestief - het beste koud geserveerd uit de vriezer. Naarmate zivania ouder wordt, wordt het aromatischer, vandaar dat oude, bewaarde zivania vaak wordt bewaard voor speciale gelegenheden. Er is ook een rode variëteit van zivania verkrijgbaar, hoewel minder gebruikelijk, met zijn kleur verkregen uit kaneel. Rode zivania is zeer aromatisch en werd voor het eerst geproduceerd door de monniken van het Kykkos-klooster. Het werd aangeboden als een welkomstdrankje aan belangrijke bezoekers van het klooster en als cadeau samen met een fles Koumantaria en een fles rode wijn.

Zivania kan worden geserveerd als een digestief of als het belangrijkste ingrediënt in een cocktail. De nieuwe trends introduceren traditionele smaken gepresenteerd op alternatieve, creatievere en eigentijdse manieren. Zivania-cocktails zijn verfrissend, delicaat, betoverend, stevig en zomers. Aarzel niet om je barman om een Zivania-cocktail te vragen, zelfs als het niet op het menu staat. Het is een drankje dat je nergens anders op aarde zult hebben.

Als alcohol niet jouw "kopje thee" is, dan biedt Cyprus een alternatief. Een scala aan verfrissende niet-alcoholische lokale dranken die de zintuigen prikkelen. Onder onze traditionele koude dranken zijn Triantafyllo (rozenlimonade), Soumada (amandelsiroop), Airani en Cyprus limonade. Deze dranken kunnen worden genoten door zowel kinderen als volwassenen en zijn de beste manier om de zomerhitte te verslaan en je klaar te maken voor meer excursies rond het eiland!

Als welkomstdrankje voor gasten het hele jaar door aangeboden, is limonade een prominent drankje van de Cypriotische gastvrijheid. Omdat er in elke achtertuin citroenbomen staan, is zelfgemaakte limonade een drankje dat je in elke Cypriotische koelkast kunt vinden. Doe een paar druppels limonade in een lang glas en voeg dan koud water en ijsblokjes toe. Je kunt muntblaadjes toevoegen voor een intensere smaak en aroma.

Triantafyllo is een geconcentreerde siroop gemaakt van rozenblaadjes. Het wordt meestal gemaakt met verse of gedroogde rozenblaadjes, suiker, water en een kleine hoeveelheid citroensap om de zoete smaak in evenwicht te brengen. Je kunt Triantafyllo op twee manieren genieten: gemengd met koude melk of water. Beide opties zijn even verfrissend. De hoeveelheid Triantafyllo die je giet, hangt af van hoe zoet je je drankje wilt. Triantafyllo wordt ook gebruikt als zoetstof voor desserts zoals mahalepi of om ijs te aromatiseren.

Soumada is een gebroken wit drankje met een delicaat aroma en een kenmerkende amandelsmaak. Soumada is een eeuwenoud drankje met een geschiedenis die teruggaat tot oude tijden, toen het bekend stond als thiasion (Athasia zijn de amandelen). Volgens de legende bood koning Peter I van Cyprus Soumada aan koning Casimir III van Polen aan tijdens het Congres van Krakau in 1364.

Airani is een drankje gemaakt van zure schapenyoghurt, water, zout en munt. Het is erg verfrissend, gezond, het bevordert de spijsvertering en bevordert de huidgezondheid. Omdat het laag is in vet en calorieën, kun je ervan genieten zonder enige suikerschuld.