Vreemde Tijden

Boekingspieken en -dalen

Vreemde Tijden

De boekingen voor zomer 2024 zijn goed gestart, met pieken op gehypte periodes zoals Black Friday. Dat wijst op een promotie-gevoeligheid van de consument, die verschillende oorzaken kan hebben.

De meest aangehaalde reden voor het succes van promoties (vroegboek acties en speciale data, zoals Black Friday) is, dat de consument steeds meer budgetgevoelig is en op de loer ligt voor de beste deals. 

Dat zou dan te maken hebben met de stijgende levensduurte (een feit) en met de ongerustheid rond de economische en politieke ontwikkelingen (een inschatting). Nochtans lees ik in het overzicht van het economisch nieuws van de afgelopen twee weken de volgende vaststellingen:

-De aardgasprijzen staan op hun laagste niveau sinds 2021

-De benzineprijs is het goedkoopste sinds december 2021

Ik herinner me nog de hype, grenzend aan paniek, rond de energieprijzen deze periode vorig jaar. De media stonden vol met verhalen van consumenten, die vreesden hun energiefactuur niet te kunnen betalen. Bakkers zouden moeten sluiten, de horeca zette de thermostaat een graadje lager.

Enkele maanden later bleek de situatie onder controle, en bleven de prijzen duur, maar niet astronomisch hoog.

Vandaag lees ik ook de kop “Vier op tien Belgen vinden het moelijk om rond te komen.” Deze informatie is het resultaat van een onderzoek van Statbel. Opgelet: als je het artikel leest, dan zie je dat het een daling is van meer dan 10% tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar, de periode die we hierboven beschreven.

Het valt niet te ontkennen: het leven is duur. Er waren wel stevige indexaanpassingen, en tijdens de energiecrisette van vorig jaar is er door de regering fors met geld over de brug gekomen. Maar het algemene gevoel is: de volle winkelkar kost een stuk meer dan vroeger.

Wat zal nu het gevolg zijn voor de reissector? Ik waag me aan een een voorspelling, gebaseerd op inschatting van de situatie, ontwikkeling van de boekingen en buikgevoel. Die combinatie zegt me, dat we een goed jaar tegemoet gaan, maar dat we als reissector erg voorzichtig moeten omgaan met de situatie.

Er is voldoende koopkracht aanwezig, om bij brede lagen van de bevolking vakantie mogelijk te maken. De nood naar vakantie is hoog, en “op vakantie gaan” is een onderdeel van de jaarplanning van de meeste gezinnen, koppels en individueel levende mensen.

Tegelijkertijd is het een “sign of the times” dat men gevoelig is voor aanbiedingen. Dat moeten geen “koopjes” zijn, maar aanbiedingen die de consument het gevoel geven een goede deal te kunnen doen. Een deal betekent niet altijd discount, overigens.

Meer dan ooit is het belangrijk de aandacht van de consument te vestigen op de “benefits” van de mogelijke aankoop. Schaarsheid van het product, extra add-ons en lichte kortingen kunnen voldoende zijn. Paradoxaal genoeg kan het ingaan op een upselling mogelijkheid ook dat goede gevoel geven. Permanente communicatie, ook bij de B2B spelers, zal noodzakelijk zijn. De Top of Mind status zal nodig zijn om te kunnen meespelen.

Het wordt geen jaar voor hartlijders of snel panikerende managers. Het wordt een jaar van aanvoelen wat bij de diverse doelgroepen een “goed gevoel” creëert. De eerste die te vroeg met agressieve kortingen zou beginnen gooien, zal verantwoordelijk zijn voor een verziekte markt.

Tegen half juni verwachten we wel een “ouderwetse” last minute golf, gezien de capaciteit die er in de markt staat op vele bestemmingen. In de mainstream markt zal veel afhangen van de performance van bestemmingen als Turkije, waar elke hotelier geconfronteerd wordt met de uitdaging in hoeverre de lokale inflatie mogen weerspiegeld worden in de prijzen.

Maar ook op het allerlaatste moment, zal het belangrijk zijn om controle te houden over het prijsniveau. Als we dit jaar terugkeren naar “last minute = super discount” duurt het weer een paar jaar om de situatie om te keren. En dat zou zonde zijn, want er zijn optimistische economische vooruitzichten.

19/12/2023 - door Jan Peeters