TUI op Eigen Benen

... en Winter Winst!

TUI op Eigen Benen

“Vandaag de dag is TUI weer een bedrijf dat op eigen benen staat.” Inderdaad, ik heb goed geluisterd naar de TUI presentatie ter gelegenheid van de kwartaalresultaten. Het citaat komt uiteraard van CEO Ebel, die verwijst naar de terugbetaling van de lening door de Duitse staat aan TUI in de corona jaren. Hij voegde er fijntjes aan toe: “We hebben de fondsen die ons tijdens de noodsituatie buiten onze schuld waren geleend plus honderden miljoenen euro's aan rente. De steun was daarom een zeer winstgevende investering voor de Bondsrepubliek Duitsland. Het was tijdelijke hulp met een goede rente – geen  geschenk.”

Zo, dat is duidelijk. Nog iets wat mij opviel: voor de eerste keer sinds de fusie tussen TUI AG en TUI Travel plc, in 2014, werd er geen verlies genoteerd tijdens het winterkwartaal. Dat is op zijn minst opmerkelijk: decennia lang leefden tour operators met de zekerheid dat er in de winter verlies gemaakt wordt, om dat dan te recupereren in de uiterst winstgevende zomermaanden. Tui boekte onderliggende kwartaalwinst voor belastingen en rente van €6 miljoen. Dat is niet echt veel, maar vooral strategisch erg belangrijk. Voor de liefhebbers: vorig jaar werd in dezelfde periode een verlies van € 153 miljoen genoteerd.

U vindt een samenvatting van de resultaten in een artikel in ons zusterblad Travmagazine. Dat komt erop neer: het gaat goed met TUI Group, alle lichten staan op groen. De Western region, waartoe België en Nederland behoren, is voorlopig net iets minder performant dan de andere regio’s – maar dat heeft te maken met “tijdelijke oorzaken” volgens de groep.

Hotels en cruises stuwen de activiteiten

De divisies hotels & resorts en cruises blijven de winstgeneratoren van de groep. Het hotelsegment verbeterde zijn bedrijfsresultaat met bijna 27 procent tot 91 miljoen euro, terwijl de cruisesector nu 34,5 miljoen euro aan bedrijfsactiviteiten verdiende in plaats van 200.000 euro in het voorgaande jaar. Een belangrijke factor hierbij zijn de hogere prijzen: In de hotelsector kon TUI het bedtarief met bijna vijf procent verhogen tot 90 euro met een bezettingsgraad van 78 procent. De prijsstijging bij cruises is nog hoger. De gemiddelde prijzen stegen met 17 procent naar 204 euro, na 175 euro in het voorgaande jaar.

Ik had het al in een separaat artikel vermeld, na een interview met de TUI CEO in het Duitse Handelsblatt, maar bij de introductie van de aankondiging van de resultaten legde Ebel opnieuw de nadruk op diversiteit en inclusie. Ik citeer met plezier de TUI Boss:

Ik wil eerst iets zeggen over een onderwerp dat ons de afgelopen maanden erg bezighoudt - zowel voor mij persoonlijk als voor veel collega's in de Groep en, daar ben ik zeker van, voor velen van jullie: diversiteit bij TUI. We hebben momenteel te maken met een nieuwe golf van extreem-rechtse ideeën en nationalisme. Hier in Duitsland, maar ook in veel andere landen in Europa en de wereld. Het sociale klimaat is hard geworden - onacceptabel hard. Isolatie, intolerantie en bekrompen denken sluipen binnen in de centra van onze samenlevingen. Dit is reden tot bezorgdheid en vereist dat de meerderheid hiertegen in het geweer komt. We kunnen onverdraagzaamheid niet aanpakken met tolerantie of onverschilligheid. Dit is een kwestie van onze waarden en onze verantwoordelijkheid. Toerisme staat als geen andere sector voor uitwisseling en begrip. Reizen stelt ons in staat verder te kijken dan onze eigen horizon. Reizen creëert ruimte voor persoonlijke ontmoetingen over grenzen en culturele verschillen heen. In persoonlijke uitwisselingen ontdekken we vaak dingen die ons verenigen waar we op het eerste gezicht zouden verwachten dat dingen ons zouden verdelen.

Als marktleider in toerisme is TUI op een heel bijzondere manier een bedrijf van diversiteit. Diversiteit is de kern van ons DNA - en daar zijn we erg trots op.

Om onze positie als divers bedrijf verder te versterken, hebben we het afgelopen jaar intensief gewerkt aan onze strategie voor diversiteit, gelijkheid en inclusie, die we in de komende weken zullen lanceren. Samen met werknemersvertegenwoordigers en alle collega's willen we ervoor zorgen dat iedereen bij TUI kan zijn wie hij of zij is. Ongeacht afkomst, geslacht, leeftijd, seksuele identiteit, religie of speciale vaardigheden.

Diversiteit is onze kracht - dit geldt zowel voor TUI als bedrijf als voor Europa. Diversiteit maakt het leven misschien niet altijd gemakkelijker, maar het maakt het ongetwijfeld beter. Iedereen bij TUI zal blijven opkomen voor diversiteit, tolerantie en begrip. Nooit meer is nu - dat is onze duidelijke inzet. Dat is ook mijn inzet als CEO van TUI - en als medeburger Sebastian Ebel.”

TRAVelMedia Belux beschikt over diverse nieuwskanalen om alle cijfers, strategische hoogtepunten en productvernieuwingen bij TUI en andere bedrijven te beschrijven en te analyseren. Maar in een soms wat griezelig wordende wereld, ben ik blij dat aan het hoofd van een belangrijk toerismebedrijf een man staat die de juiste waarden verkondigt. “Nooit meer is nu” – dat verwijst naar “Nie Wieder”. Wie zijn geschiedenis kent, weet wat die uitspraak betekent.

Let there be no mistake: TUI Chief Ebel is een spijkerharde manager. Maar Citizen Ebel vertelt een verhaal dat nauw aan mijn hart ligt.

 

 

 

14/02/2024 - door Jan Peeters