TUI-perscommunicatie

TUI-perscommunicatie

Jan Peeters

6/05/2024 door Jan Peeters

Groeiende Maturiteit

De persberichten van TUI België hebben de neiging om steeds meer “inside information” te geven over de ontwikkelingen in prijs, aanbod en beschikbaarheid. Uiteraard worden deze berichten geschreven met een aantal duidelijke, commerciële boodschappen en doelstellingen. Het is immers de bedoeling dat een en ander wordt opgepikt in de algemene pers, en zo een “free publicity” vorm kan krijgen. That’s the PR & communication game, after all.

Toch kunnen wij deze vorm van geprofessionaliseerde informatie, die de consument serieus neemt, alleen maar toejuichen. We lezen deze berichten met aanmerkelijk meer interesse dan de traditionele “de zon is op de afspraak, graag nu boeken” onzin die onze mailboxen nog te vaak bereiken.

Enkele quotes, met 360° comments, over de verschillende aspecten die in dit persbericht worden belicht.

Over het tijdstip van communicatie:

Eind april, halverwege het boekingsseizoen, is voor TUI, de grootste reisorganisatie van het land, een goed tijdstip om de boekingstrends van de komende maanden te voorspellen op basis van de trends van de eerdere reserveringen.”

Er wordt informatie gegeven over de enige échte trend nu, bij het naderen van het topseizoen: het verloop van de gemaakte boekingen. Opvallend: geen triomferende kreten over de eventuele voorsprong op vorig seizoen, of over het percentage van reeds gemaakte boekingen tegenover andere jaren. Correcte beslissing: dat zou commerciële informatie zijn, waar de consument niets aan heeft.

Over de manier om de stand van zaken te meten:

“Voor TUI is de nog resterende capaciteit aan gecontracteerde hotelkamers de belangrijkste factor om het succes van een bestemming te meten.”

Eindelijk: duidelijkheid over de limieten in het aanbod, en de reden voor deze limieten. TUI contracteert hotels, en onderscheidt zich hierin van bedbanken en boekingssites. Dat argument “wij controleren het aanbod” zou best wat vaker vermeld mogen worden. Het heeft ook consequenties voor een kwaliteitsbeleid – zie verder.

Over de beschikbaarheid in de komende periode:

Op basis van dit rapport zijn de eerder kleinschalige Italiaanse en Portugese vakantiebestemmingen deze zomer koploper.  (…) Ook de ‘groene’ bestemmingen, waar wandelen centraal staat, zijn opnieuw bijzonder populair. De sterkste voorbeelden zijn de Azoren en Madeira, waar het aantal beschikbare hotelkamers voor het hoogseizoen drastisch is verminderd. Ook Griekenland, de Canarische eilanden en de Balearen hebben een heel sterke bezetting en zullen daardoor wellicht ondervertegenwoordigd zijn op de last minute-markt. “

“In Turkije zullen echter nog meerdere mooie koopjes te doen zijn. Het land, bekend om zijn hotels met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, heeft te maken gehad met een torenhoge inflatie met prijsstijgingen in de hotelcontracten met de touroperators tot gevolg. Om lege hotelkamers tegen te gaan, pakken veel Turkse hoteliers nu al uit met bijzonder hoge kortingen tot wel 40%, zelfs al voor de periode van het bouwverlof.”

Duidelijke taal. Wie absoluut nog naar de al goed geboekte bestemmingen wil, begrijpt de boodschap: nu je vakantie vastleggen, niet wachten op late en goedkopere aanbiedingen. Die zullen er zijn, maar niet voor de meest gegeerde plekjes en accommodaties.

Over het prijsniveau op diverse bestemmingen:

“Algemeen houdt de reiziger zijn budget overigens nauw in de gaten en merkt TUI dat vooral de    bestemmingen met een milde inflatie succesvol zijn. De landen waar het gemiddelde reisbudget quasi niet is veranderd tegenover 2023 zijn Tunesië, Egypte, Albanië, Kaapverdië, Mexico en de Dominicaanse Republiek.”

Ook dit is relatief nieuw: het prijsniveau en vooral de prijsverschillen tussen verschillende landen, zijn voor een groot deel te wijten aan de economische ontwikkelingen in de landen zelf. Dit soort stellingen tonen aan dat toerisme een economische activiteit is, waarbij de producten net zoals in andere sectoren zoals de voedselindustrie, afhankelijk zijn van de prijs van bepaalde “grondstoffen”. Eén bedenking: volgende keer iets zeggen over de prijsschommelingen van de vluchten? Just a thought.

Over de kwaliteitskeuzes van de Belgische TUI klanten:

“De goedkopere hotels die niet aan zee liggen, bijvoorbeeld, worden zelden gekozen. Nog meer aarzelt de Belg over de hotels met een lage prijs maar met een weinig overtuigende klantenbeoordeling op de TUI-website. Een hotel met een score onder de 7 wordt terecht moeilijk verkoopbaar, terwijl hotels met een overtuigende 8+ quotering elk jaar aan populariteit winnen. TUI gaat met slecht beoordeelde hotels trouwens in dialoog om inzicht te krijgen in de oorzaak van die lage score. De hotelier wordt dan ook aangemaand om zeer snel een ommekeer in de tevredenheidsscore te bewerkstelligen, wil hij in het TUI-aanbod opgenomen blijven.”

Ook een sterk statement, vind ik: de kwaliteitsscore is bepalend voor de TUI klant, maar ook bepalend voor het TUI aanbod. Als de score onder de 7 valt, is de prijs-kwaliteitsratio inderdaad hoogstens middelmatig te noemen. De “get better or get out” regel zwart op wit stellen in een consument gerichte communicatie is bepaald verfrissend.

Conclusie:

Het was ons al een paar keer opgevallen dat er meer ruimte voor nuance is in de persberichten van TUI. Uiteraard is de titel het belangrijkste, want vaakst opgepikte statement: er zal ruimte zijn voor last minute aanbiedingen aan een mooie prijs in Turkije. Zoals in onze recente Travmagazine podcast vermeld: dit is ook een logische dynamiek, want de Turkse hoteliers lopen al twee jaar op een moeilijk te bewandelen, strak koord: enerzijds is er de galopperende inflatie in heel het land – we praten over 70% in de afgelopen maanden - en anderzijds is er de concurrentie in de Middellandse Zee-regio. Ook: het dominerende All Inclusive concept aan de Turkse Egeïsche zee en Med kust maakt het kostenmanagement er niet eenvoudiger op. Er worden in Turkse hotelkringen al gedurende twee jaar stevige vragen gesteld over de houdbaarheid van het prijs/kwaliteitsniveau. Er zijn oplossingen, maar eerst moeten de hoteliers deze zomer overleven. Vandaar de combinatie van hogere basisprijszettingen en de te verwachten discount aanbiedingen.

Verwacht niet dit soort analyses van een persbericht in welke andere media dan ook te lezen. Dit vergt enig inzicht, ervaring en vakkennis. Maar dat hebben we binnen Travel360°. Met hopen. Hell, yes!

Lees meer...