Grote Events: even nadenken

De B van Bring it on??

Grote Events: even nadenken

Het is me wat, deze dagen. Duitse steden werden overhoop gelopen door voetbalfans. Die hadden blijkbaar weinig noden: een bed (en dan nog), bier en een bralmogelijkheid. Drie b’s. De b van “bezienswaardigheden” stond niet hoog op hun lijstje, zo van hier gezien.

De Tour de France bracht op elke b van bergrug ook een interessante staal van de mensheid bij elkaar. Er mocht in vele gevallen nog de b van barbecueën bij. De b van het beest uithangen, ook. Dat ontaarde af en toe in de b van belachelijkheid, maar dat zal de ijle lucht op die hoogte geweest zijn. De b van beneveld, niet waar?

En nu gaan we naar Parijs. Ook daar voegen we een b toe aan de reeks: de b van bezetting. Het centrum van Parijs is nu al een bezette stad, enkel toegankelijk voor de “pasjeshouders”  en mix van Bobo’s, VIP’s, atleten en hun aanhang, journalisten, politici en militairen en politie. “Paris sera toujours Paris”? Vergeet het, my dear Maurice Chevalier.

Wat zullen de Olympische Spelen in het licht van de geschiedenis betekenen voor pakweg Parijs? Naamsbekendheid tot in alle hoeken van de wereld – voor zover dit nog nodig was. Grandeur en “m’as tu vu” opportuniteiten voor de groten en middelmatigen op aarde. Medailles voor de atleten, uiteraard – het zou er nog maar aan ontbreken. Maar zal Parijs een betere stad, een betere plek om te wonen of te bezoeken, een betere bestemming zijn na de Spelen? We durven het te betwijfelen.

Het zou zomaar een idee kunnen zijn om de mondiale events, die om de zoveel jaar terugkeren, te laten doorgaan in landen en steden die de investeringen in hardware zoals voetbalstadions, nieuwe woonwijken, overdekte hallen en nieuwe mobiliteitsinfrastructuur kunnen gebruiken, ook - en vooral - post event. Het zou dan tegelijkertijd een denkpiste waard zijn, om een deel van de kostprijs te laten dragen – of lenen - door de internationale gemeenschap.

Liefst zouden we deze internationale events kunnen laten doorgaan op tot nu toe minder bekende plekken of steden, met tot nu toe ondergewaardeerd potentieel. Het resultaat zou kunnen zijn dat die vele miljarden, op een meer zinvolle en wellicht ook duurzame manier besteed worden dan pakweg in Parijs. Just a thought.

26/07/2024 - door Jan Peeters