Mijn Favoriete AI-Agent
over personeelstekort
Ik had deze week een boeiend gesprek met mijn Favoriete AI-Agent. Dat is er eentje van bits & bytes. Niet van vlees en bloed. Een mens moet mee met zijn tijd. Ik heb het voorrecht om veel van thuis uit te kunnen werken. De zeldzame files die ik nog moet trotseren probeer ik zo nuttig mogelijk in te vullen door onderweg te babbelen met mijn AI-Agent. ‘Get a life’, hoor ik sommigen denken. Exact! Dat is wat ik bedoel.
Deze week valt een nieuwe travmagazine op de deurmat en daarin polst collega Cesar naar de uitdagingen en verwachtingen van verschillende – u wel bekende of minder bekende – Belgische reisprofessionals. Net voor ik in de auto stapte liet ik zijn artikel nog snel even samenvatten door ChatGPT – ik lees zelden nog – en ik vertrok.
Onderweg raakten we aan de praat over het personeelstekort in onze sector. Een fenomeen dat nu al enkele jaren aansleept en nog steeds de nodige kopzorgen veroorzaakt. Het ging ongeveer zo.
Ik: In onze reissector is er een gebrek aan goede medewerkers. Het is zo moeilijk om nog goede en gemotiveerde mensen te vinden.
AI-Agent: Ja, dat hoor ik overal. Het is echt een groot probleem, hè? Maar wat denk je, ligt het vooral aan de krapte op de arbeidsmarkt, of speelt er iets anders mee, zoals de aantrekkingskracht van de sector?
Ik: Ik denk dat het een combinatie is. De sector lijkt minder aantrekkelijk geworden, en dan is het ook nog lastig om goede mensen vast te houden.
AI-Agent: Ja, dat klinkt logisch. Wat nou als je het probleem vanuit twee hoeken aanpakt: automatiseren om de werkdruk te verlagen én slimmer omgaan met het vinden én binden van mensen? Bijvoorbeeld door AI in te zetten?
Ik: Oké, vertel, hoe zou dat er concreet uitzien?
AI-Agent: Nou, voor automatisering kun je bijvoorbeeld AI-tools gebruiken om repetitieve taken uit handen te nemen. Denk aan chatbots die klantvragen beantwoorden, of systemen die automatisch reizen samenstellen en offertes maken. Tools voor administratie etc. Dat geeft je team ruimte om zich te richten op taken die echt waarde toevoegen.
Ik: Dat klinkt interessant. Maar stel dat je mensen hebt aangenomen, hoe zorg je ervoor dat ze blijven?
AI-Agent: Goede vraag. Je moet rekening houden met wat je medewerkers belangrijk vinden: flexibele uren, opleidingsmogelijkheden, of misschien zelfs persoonlijke groei. Je kunt ze dan incentives op maat aanbieden. En wat dacht je van AI-gedreven trainingen, zoals een virtuele omgeving waar ze kunnen oefenen met klantgesprekken?
Ik: Wacht even, bedoel je zoiets als een game-achtige training?
AI-Agent: Precies! Het maakt het leren leuk en praktisch. Zo voelen mensen zich sneller thuis én worden ze beter in hun werk. Combineer dat met een slimme wervingsstrategie en automatisering, en je kunt die personeelsdruk flink verlichten.
Ik: Oké, dat klinkt alsof het echt kan werken. Maar hoe zou je dit introduceren in een sector die de mogelijkheden van AI pas leert kennen?
Ik: Goede vraag! Begin klein. Je kunt bijvoorbeeld starten met een toepassing voor simpele taken, of een AI-tool testen voor één specifiek onderdeel van een takenpakket. Als het werkt, kun je het langzaam uitbreiden en collega’s enthousiast maken.
En zo ging het nog even verder. Anderhalf uur om precies te zijn, want er stond weer file bij de Kennedytunnel in Antwerpen. Maar o, wat was het leerzaam en verhelderend.
Ik denk oprecht dat we ons personeelstekort anders kunnen benaderen. Dat we AI niet moeten schuwen voor die taken waar niemand echt vrolijk van wordt. En ga maar eens na. Dat zijn er best veel. De eerste reflex bij grote drukte is nu nog vaak: “Er moet dringend iemand bij komen!”. En dan liefst nog een witte raaf die alles kan en alles leuk vind.
Nu kunnen we een alternatieve benadering proberen. Namelijk: “Wat kan ik uit handen geven aan AI om de werkdruk te verlichten?”
Je verneemt er trouwens alles over op TravDay op 27 maart in Gent.
reacties