Mijn klanten sterven uit

tijd voor nieuwe generatie?

Mijn klanten sterven uit

Onlangs raakte ik in gesprek met een ervaren, maar behoorlijk bezorgde reisagent. "Als ik kijk naar mijn cijfers van de afgelopen jaren," begon hij, "dan heb ik het gevoel dat ik de aansluiting met mijn klanten kwijtraak. Mijn klanten sterven letterlijk uit. Mijn gouden doelgroep, de 50-plussers, wordt steeds kleiner. Ze worden ouder, reizen minder, kampen met gezondheidsproblemen of overlijden gewoon. Maar ik moet nog zeker tien jaar door. Wat nu? Ik denk dat ik maar eens op zoek moet naar een nieuwe jongeren-doelgroep." Hij voegde er met enige twijfel aan toe: "Maar ja, moet ik dan ineens als een halve gek op TikTok gaan staan dansen om jongeren te bereiken? Daar voel ik me totaal niet comfortabel bij. Toch weet ik dat ik iets moet veranderen, want zo doorgaan heeft weinig toekomst. En die jongeren, hebben die wel geld genoeg om mooie reizen te kunnen boeken?"

Het is een begrijpelijke, maar iets te snelle reflex. Wanneer de bestaande doelgroep lijkt af te nemen, is het verleidelijk om direct te denken aan een compleet nieuwe generatie. Vaak betekent dat een sprong van de vertrouwde 50+ doelgroep naar jonge twintigers. Toch is dat niet per se nodig. De perceptie dat de 50+ markt aan het verdwijnen is, wordt niet ondersteund door de cijfers. In België behoort momenteel ongeveer een derde van de bevolking tot de categorie 50 jaar en ouder. Dat komt neer op zo'n 3,9 miljoen mensen — een indrukwekkend potentieel. Sterker nog, de prognoses laten zien dat deze groep alleen maar zal groeien. Tegen 2050 zal bijna 40% van de Belgische bevolking 50 jaar of ouder zijn.

Meer dan een derde van alle vakanties wordt geboekt door 50-plussers, die opvallend vaak meerdere keren per jaar reizen. Meer dan 40% van de 50-plussers trekt er minstens twee keer per jaar op uit voor een vakantie, terwijl de helft van deze groep daarnaast ook nog eens minstens twee keer per jaar kiest voor een korte weekendtrip.

Dat schetst een veel optimistischer beeld dan het gevoel van ‘uitsterving’ doet vermoeden.

De vraag is dus niet: “Hoe trek ik een compleet nieuwe doelgroep aan?”, maar wel “Hoe trek ik meer mensen binnen mijn huidige doelgroep aan?” En die vijver is groot. Heel groot!

En ja, de 50+ van twintig jaar geleden is niet meer dezelfde 50+ van vandaag, maar de nuances zijn kleiner en overbrugbaar. En je hebt geen TikTok nodig om ze te overtuigen.

7/04/2025 - door Pieter Weymans